maanantai 10. marraskuuta 2014

Level up!

Remontin myötä olen oppinut kyllä jo uskomattoman paljon uusia asioita. Tai pikemminkin: remontin myötä olen huomannut osaavani uskomattoman paljon asioita, joita en tiennyt osaavani. Sinänsä ihan yksinkertaisia juttuja; kuinka telalla maalataan, miten käytetään ruuvinväännintä, kuinka lämmönjakokeskus toimii, mutta ne ovat asioita, joita minun ei ole tarvinnut aiemmin miettiä. Esimerkiksi tuo ruuvinväännin: Tätä ennen olen käyttänyt kyseistä kapistusta rehellisesti sanottuna yhden käden sormilla laskettavan määrän. Ei ole ollut tarvetta, minun ruuvinvääntimeni on urosmehiläinen, joka on aina pyynnöstä tullut irrottamaan tai kiinnittämään hankalan ruuvin puolestani. Minun suhtautumiseni ruuvinvääntimeen on suunnilleen sama, kuin urosmehiläisellä pyykkikoneeseen: Kumpikin tiedämme, mihin sitä käytetään ja tarpeen vaatiessa osaamme kyllä operoida laitteella mutta mieluummin olemme jättäneet tehtävän kokeneemmalle.

Yksi urosmehiläisen (lukuisista) hyvistä puolista on kyky neuvoa ja opastaa ilman, että opastettava tuntee olonsa täysin toistaitoiseksi tumpeloksi. Niinpä lyhyen tehokurssin jälkeen osaan nyt itsekin tarttua ruuvinvääntimeen, valita sopivan kärjen rasiasta ja surauttaa ruuvit irti seinästä. Olenpa ruuvaillut pistorasioiden peitelevytkin sekä irti että takaisin paikalleen ihan itsekseni - asia, jota en todellakaan olisi vielä kuukausi sitten tehnyt. Muutama päivä sitten kävimme läpi aiheen "kuinka irroitetaan listanaulat seinästä pihtien avulla" ja heti remontin alussa sain perehdytyksen sorkkaraudan ja ruuvimeisselin saumattomaan yhteistyöhön. Lämmönjakokeskuksen käytön opettelin ihan itsekseni ja jossain vaiheessa taisin olla meidän perheessämme perehtynyt siihen parhaiten.

Urosmehiläisen lisäksi olen toki saanut oppia myös vanhemmiltani. Heillä on kuitenkin jo vuosikymmenten kokemus kaikenlaisesta rakentamiseen ja remontointiin liittyvästä, pihahommista puhumattakaan. Melkeinpä kerran päivässä tartun puhelimeen ja kilautan kotiin kysyäkseni, mille etäisyydelle ne rhodot pitikään istuttaa tai täytyykö trimmerin talvisäilytyksessä jotain erityisiä jippoja, jotka pitäisi tietää. Ellei sitten äiti ole jo täällä meillä auttamassa maalaus- tai pohjustushommissa. Tänäänkin putsasimme rännit, ensin vanhempieni luona ja sitten meillä. Samalla sain hyviä ohjeita siitä, millaisella verkolla saa oravat pysymään poissa kattovilloista.

Aina välillä pysähdyn hetkiseksi kesken toimieni ja hämmästelen sitä, miten minä osaan ihan itse! Tekemällä todellakin oppii. Jos tämä olisi tietokonepeli, olisi level uppia tullut jo monen monituista kertaa. Hahmosi on noussut seuraavalle tasolle. Sinulla on nyt käytössäsi seuraavat uudet esineet: remonttitasoite ja tasohiomakone.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti